1 Januari 2023

Salam tahun baru semua, Pagi-pagi lagi aku dan Suami Terchenta bersiap-siap untuk ke pasar. Asalnya Suami Terchenta mengajak ke Pasar Selayang iaitu tempat biasa kami membeli barang-barang basah tapi aku mencadangkan pergi ke Pas…

Hari Terakhir 2022

Kredit imej: freepik.com Tak lama lagi tahun 2022 akan melabuhkan tirainya. Macamana dengan azam korang tahun ni? Ada yang berjaya tak?  Azam tahun 2022 aku cuma untuk menjadi blogger yang aktif semula. Alhamdulillah, aku masih l…

Hadis Nabi - Pilihlah Kawan Yang Baik

Dalam konteks ni, bukanlah kita dilarang berkawan dengan orang yang tak seagama tapi lebih kepada peribadi dan gaya hidup orang yang nak kita berkawan tu. Kadang-kadang kawan yang berlainan agama ni lebih prihatin dengan agama …

Kejujuran MJ Bakers World Sri Gombak

Jumaat lepas, Suami Terchenta nak ke rumah lama di Gombak untuk ambik surat-surat dalam peti surat di sana. Dah alang-alang ke Gombak, aku pun nak ikut sebab nak singgah di MJ Bakers Sri Gombak membeli beberapa barang untuk aktiv…

Wordless Wednesday - Dabai

Semalam kawan aku baru balik dari Bintulu, dia mesej bagitau ada kiriman dabai dari BFF aku di sana, Donna. Wah, seronoknya! Bukan senang nak bawak dabai ke sini sebab kalau tak pandai bungkus, dabainya akan rosak dan masam dalam…

Aktiviti Cuti Xmas

Cuti Krismas kali ni aku dan BFF dah rancang nak buat makan-makan hujung tahun merangkap birthday party untuk anak-anak. Macam tahun-tahun ni, konsep potluck menjadi pilihan aktiviti makan-makan kami. Zura bawak appetizer ( be…

Review: Mechamato Movie

Korang dah tengok ke cerita Mechamato ni? Asalnya tak plan pun nak tengok sebab dah set nak pergi menonton Puss In Boots: The Last Wish. Tapi masa staycation minggu lepas, Khadeeja ajak tengok wayang dan request nak tengok …

Seminggu Sepotong Hadis - Istiqamah

Diriwayatkan oleh Aishah RA, Rasulullah SAW bersabda: أَحَبُّ الْعَمَل إِلَى اللَّهِ تَعَالَى مَا دَاوَمَ عَلَيْهِ صَاحِبُهُ وَإِنْ قَل Maksudnya: “Amalan yang paling disukai oleh Allah SWT adalah yang berterusan dilakukan oleh …