Showing posts with the label Daily LifeShow all
Sakit Tekak!

Hari ni bangun dengan tekak yang perit. Bila sakit tekak, mulalah batuk-batuk. Bila batuk, terasa ada kahak pekat di kerongkong jadi bila batuk terus rasa sakit dada. Lepas beberapa jam batuk, mulalah sakit kepala pulak. Tak pela…

Wordless Wednesday - Musim Durian

Durian ni memang favourite kiteorang satu family dari dulu lagi. Even anak-anak pun sejak baby pantang nampak durian, laju je mengejar dengan kereta sorong dorang tu sambil mulut menganga dan air liur meleleh-leleh. Padahal tak a…

Sibuk Sikit Akhir-akhir Ni...

Akhir-akhir ni kurang berkesempatan nak update blog sebab aku tengah sibuk cari quotation untuk kerja-kerja pengubahsuaian rumah. 2 tahun ni kiteorang menyewa sebab rumah yang Suami Terchenta beli sebelum pandemik agak delay siki…

Renew Lesen Memandu Sebelum 30 Jun 2022

2 hari lepas, Kak Retna share pasal tempoh akhir untuk renew lesen memandu . Since birthday aku baru je lepas, terus la aku teringat nak check lesen memandu sendiri. Lepas tu tepuk dahi sebab rupa-rupanya lesen memandu aku dah m…

Monday Blues - 11 Cara Mengatasinya

Salam Isnin semua, ada yang tengah Monday blues ke tu? Kredit foto: blog.playo.co Monday blues ni ialah satu terma yang dikaitkan dengan perasaan negatif atau 'down' bila tibanya hari Isnin selepas berehat 2 hari pada huj…

Wordless Wednesday: My Ideabook

Akhir-akhir ni aku minat tengok design rumah yang trending sekarang di IG. Siap follow lagi influencers yang renovate rumah lawa-lawa. Sambil-sambil tu buat buku idea rumah idaman, mana tau dapat buat rumah lawa macam rumah die…

Carian Arah Kiblat Google

Salam Jumaat semua, Korang tau tak Google pun ada penanda kiblat (Qiblat Finder)? Mesti ramai tak tau, kan? Jadi kat sini aku nak share semoga bermanfaat untuk semua. Penanda arah kiblat Google ni tak perlu install apps pun. Cum…

Wordless Wednesday: Jalan-jalan di Kampung Suami Terchenta

Sukanya dapat menikmati angin pagi segar di kampung. Suami Terchenta layan je la wife request nak jalan-jalan kat kampung sambil dia bercerita - ha, ni la tempat terjun sungai dulu... dulu tempat ni anak sungai sekarang dah jadi …

Wordless Wednesday - bermain di tepi pantai

Ni gambar tikam belakang #throwback masa balik kampung bulan lepas. Hometown aku ni pantainya cantik sangat dan bila cuaca panas terik air lautnya jernih. Masa hari kejadian, mula-mula ingatkan setakat nak ambik gambar pantai yan…

Jom Cari Baju Raya kat Carousell

Tadi singgah blog Kak Ret , baca entri blog dia pasal pencarian baju raya. Sekarang semua dah start sibuk cari baju raya kan, bila confirm boleh rentas negeri balik kampung hehe. Kiteorang tahun ni dah setel baju raya budak-budak…

Petua Hindari Lipas

Sapa kat sini sejenis penggeli dengan binatang bernama lipas? Aku ni salah seorangnya la. Bila aku nampak je binatang ni, auto rasa nak lari lintang-pukang. Nak tengok pun rasa meremang je bulu roma, sebab tu aku tak letak gambar…

GIVE AWAY SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY

Aku suka baca buku-buku memoir ni jadi buat keputusan join GA SR X Mitch Memoir Kampung Boy dengan harapan dapat menang buku ni. Semoga ada rezeki first time join GA. Bila baca blurb memang menggamit nostalgia zaman takde gajet…

KL Banjir Kilat Lagi!

Syukur Alhamdulillah, kawasan rumah kiteorang walaupun padat tapi tak banjir. Biasanya petang-petang kat KL memang hujan lebat, sekali-sekala angin kuat sekali dengan pakej kilat dan petir. Mungkin hujan berterusan tiap-tiap hari…

Bila Dah Takde Apa Nak Buat…

Mulalah bercakap dengan pokok-pokok. Sambil-sambil menyiram, membebel jugak dengan pokok-pokok tanaman ni. Bukan apa, dah lama kiteorang tanam, kasi baja, siram air beras / air basuhan ikan tapi hasil tarak. Kiteorang pun nak jug…

Rutin Pagi di Tasik Titiwangsa

Sejak anak-anak pindah sekolah di Titiwangsa, rutin harian aku ialah menghantar dieorang pagi-pagi ke sekolah lepas tu singgah ke Taman Tasik Titiwangsa. Selalunya awal pagi cuaca redup je, bila brisk walk pun tak cepat rasa pena…

Oh Google Adsense...

10 tahun lepas, blogspot tak susah mana pun. Nak tukar template blog macam salin baju - nak tukar setiap minggu pun takpe. Tapi sekembalinya aku dari hiatus blogging lepas 6 tahun PJJ, tiba-tiba aku rasakan blogspot ni perghhh...…

Ikut Rombongan Sekolah Ke Planetarium Negara

(AMARAN: Post ni banyak gambar! Biarlah gambar berbicara hehe) Ni dah kali ketiga aku masuk Planetarium seumur hidup ni hehe. Kali kedua pergi aku dah pernah post sebelum ni kat sini . Masa tu Khayla baru 2 tahun, Khadeeja pulak …