Showing posts with the label Daily LifeShow all
Dating dengan Suami Terchenta @ Nando's

'Abang, dah lama kita tak dating. Tak ingat bila kali terakhir kita keluar berdua je.' Suami Terchenta seperti biasa ada je jawapannya, 'Kan hari-hari dating depan TV.' (Sebab anak-anak memerap dalam bilik je, so…

Aku rasa macam baru je baik dari selsema, ni kena lagi lepas jangkit dari Suami Terchenta minggu lepas. Alhamdulillah ala kulli haal... moga-moga penyakit ni menghapus dosa-dosa kecilku selama ni. Bila flu ni kepala rasa berat j…

Wordless Wednesday: Louis

Louis tak suka la Bapak kacau Louis nak tidur ni! Louis dah makin gebu-gebas sekarang ni berbanding dengan masa mula-mula kami adopt dia di SPCA. Aku baru tau sebenarnya ada carta yang mengukur kategori berat kucing dipanggil &#…

Kemanakah menghilangnya mood blogging ni?

Apa mommy tengok2 Louis ni? Louis nak baring-baring bermalas-malasan je hari ni... Iya... macam nilah perasaan aku semenjak dua menjak ni. M-A-L-A-S. Semangat nak berblogging tu masih tertinggal di tahun 2022. Fuhhh... fuhhhh... …

Wordless Wednesday - Pertama Kali Buat Roti Putih

Masa mula-mula PKP dilaksanakan tahun 2020, ada satu masa ni roti putih laku habis sampai susah nak dapatkan bekalan roti. Masa tu aku berangan-angan la nak belajar buat roti putih tapi tak berjaya. Adunan roti yang dibuat semu…

1 Januari 2023

Salam tahun baru semua, Pagi-pagi lagi aku dan Suami Terchenta bersiap-siap untuk ke pasar. Asalnya Suami Terchenta mengajak ke Pasar Selayang iaitu tempat biasa kami membeli barang-barang basah tapi aku mencadangkan pergi ke Pas…

Wordless Wednesday - Cotton Candy

Alahai budak-budak ni. Mommy tengok pun dah sakit gigi, korang selamba je kan mintak bapak korang belikan gula-gula kapas sorang satu? Tapi comel kan bentuk gula-gula kapas ni. Terjumpa kiosk Amazing Cotton Candy di AEON Wangsa…

Wordless Wednesday - Apa nak buat cuti sekolah ni?

Louis bermalas-malasan Ni dah masuk hari ke 5 sejak cuti sekolah bermula, so far belum ada plan nak berjalan-jalan atau keluar dari rumah. Anak-anak lebih suka tidur balik lepas Subuh lepas tu menghabiskan masa bermain Roblox at…

Wordless Wednesday - Masak Apa Hari Ni?

Lauk minggu lepas... Suami Terchenta jatuh sakit pulak lepas 3 hari bekerja keras sampai berkampung di ofis huhu...  Lately dia kerja teruk sangat, kesian aku tengok. Isnin & Selasa dia dapat cuti ganti sebab bekerja weeke…

Resipi Roti Paling Mudah dan Tak Perlu Diuli - French Loaf

Salam Isnin korang! Biasanya Isnin je mesti semua rasa lemau je sebab Monday blues kan? Tapi since hari ni cuti umum, rasa lemau tu ditunda ke hari Selasa pulak (kecuali orang-orang kat JB). Hehe. Tahniah JDT muncul juara Piala M…

Wordless Wednesday - Beras Merah

Tolong, tolong! Ada siapa yang tahu cara yang betul untuk tanak nasi beras merah? Rasanya aku dah ikut arahan belakang peket beras - nisbah 1 cawan nasi : 2.5 cawan air. Tapi bila aku bukak periuk nasi terkejut besar bila tengo…

Progress Mengemas Rumah Sewa

Selesai pindah barang-barang besar barulah rumah sewa nampak lapang sikit. Proses seterusnya ialah mencuci rumah sewa pulak. Prinsip aku, macamana keadaan rumah tu masa mula-mula masuk 2 tahun lepas, macam tu la sepatutnya keadaa…

Tips Minum Air Kosong 3L Sehari

Kalau korang spesies macam aku ni kan, mesti korang setuju bila aku kata struggle betul nak minum air secukupnya dalam sehari. Ada je benda lain yang distract sampai lupa nak minum air. Selalunya aku minum air lepas bangun pagi…

Melepasi Target Google Adsense

Alhamdulillah, Insha Allah bulan ni hasil Google Adsense mencapai USD3. Mungkin tak banyak mana kalau dibandingkan blog-blog lain yang lebih berpengaruh - tapi masih cukup buat aku rasa bersyukur sebab melepasi sasaran aku iait…

Wordless Wednesday - Seni di Tasik Titiwangsa

Beberapa bulan lepas, setiap kali aku bersenam di Tasik Titiwangsa aku terlihat tiga orang anak muda menyorong beberapa tin cat dan perca kain. Dieorang akan singgah di setiap power box . Kemudian dieorang cuci bersih dan cat put…

Wordless Wednesday: Membaca Amalan Mulia

Zaman sekarang, bahan bacaan boleh didapati kat mana-mana je. Tinggal nak baca atau tak saja. Kalau pergi ke Taman Tasik Titiwangsa, ada beberapa sudut bacaan yang disediakan untuk para pengunjung. Sambil berehat sebentar lepas…

Kepada Allah Kita Kembali...

Innalillahiwainnailaihirojiun... Baru je Suami Terchenta balik dari Kuching Rabu lepas sebab makcik sebelah ibunya meninggal dunia, semalam terima perkhabaran yang datuk sebelah bapa pulak meninggal dunia. Ya Allah Ya Tuhanku amp…

Sarapan pagi Kek Mentega Viral di Sarawak

Suami Terchenta dah balik semalam. Dia bawak balik butter cake dari Mita Cake House. Lepas hantar Khadeeja ke rumah kawan baiknya untuk play date, aku balik rumah dan potong kek ni. Bila bukak je kotaknya, semerbak bau wangi kek …

Minggu ni cuti sekolah bermula. Khadeeja dah buat plan nak pergi ke rumah kawan baiknya di Taman Melati. Khayla pulak plan nak pergi main ice-skating di KL East Mall. Aku baru nak berangan-angan bawak anak-anak jalan-jalan ke …

Teman Emak Follow Up di Pantai Hospital KL

Pagi semalam aku bawak mak aku pergi jumpa doktor pakar di Hospital Pantai KL. Rasa nak tercabut lutut kiri aku tekan klac, maklumlah bawak kereta Exora manual mengharung taffic jam di Lebuhraya Sultan Iskandar. Masa ni menyesal…