Showing posts with the label Life LessonsShow all
Sakit Tekak!

Hari ni bangun dengan tekak yang perit. Bila sakit tekak, mulalah batuk-batuk. Bila batuk, terasa ada kahak pekat di kerongkong jadi bila batuk terus rasa sakit dada. Lepas beberapa jam batuk, mulalah sakit kepala pulak. Tak pela…

Doa Ketika Mencapai Umur 40 Tahun

Umur 40 adalah umur kematangan fikiran seseorang manusia. Pada saat umur 40 tahun, seseorang manusia sewajarnya sudah mempunyai kefahaman dan kesabaran yang sempurna. Ya, sepatutnya begitulah. Dikatakan bahawa para Nabi AS dila…

Bagaimana Merancang Rekabentuk Dapur

Dapur ni memang sinonim dengan orang perempuan kan? Tak heran la kalau dah beli rumah dan dah dapat kunci, perkara pertama kebanyakan kaum hawa akan buat ialah survey dapur idaman betul tak? Hehe. Dapur idamanku (Sumber: Pinteres…

Kimia Kebahagiaan

Semua orang nak bahagia kan, tapi bahagia yang kekal tu tak akan tercapai sekiranya kita masih tak tahu tujuan kita diciptakan.   Petikan dari buku Imam Al-Ghazali - Alchemy of Happiness Buku ni aku baca beberapa tahun lepas, and…

Monday Blues - 11 Cara Mengatasinya

Salam Isnin semua, ada yang tengah Monday blues ke tu? Kredit foto: blog.playo.co Monday blues ni ialah satu terma yang dikaitkan dengan perasaan negatif atau 'down' bila tibanya hari Isnin selepas berehat 2 hari pada huj…

Bersedekah di bulan Ramadan

Sedar tak sedar dah nak masuk 2 minggu kita berpuasa. Rasanya puasa kali ni paling santai & tenang sejak aku berhenti kerja 6 bulan lepas.  Wah, dah 6 bulan aku resign rupa-rupanya. Syukur Allah mencukupkan keperluan keluarga…

Tambah kad vaksin Covid19 di Apple Wallet & Apple Health

Semalam ada kawan share satu artikel cara-cara nak tambah kad vaksin Covid19 di Apple Wallet. Yang ni berguna kalau korang nak pergi luar negara dan perlu tunjukkan kad vaksin. Yelah, orang kat luar negara mungkin tak familiar de…

Ada Ni Haa…

… tengah packing beg nak balik kampung besok. Allah… busy betul hari ni. Alhamdulillah, selepas 2 tahun baru ada peluang balik ke kampung nun jauh di Sarawak. Dah lama tak buat aktiviti mengemas beg ni, dah rasa noob pulak hehe. …

Pengalaman Kena Covid19

Salam semua, Akhirnya baru ada mood nak menulis lepas 2 minggu kena Covid19! Syukur Alhamdulillah, Allah masih lagi beri peluang untuk bernafas dan sepanjang kena Covid19, takde perkara buruk dan simptom yang teruk. Selepas 2 tah…

Salam & hello. Kali ni aku nak blogging pasal experience aku beli rumah second hand. Mana tau in the future kalau ada rezeki beli rumah lagi Insya Allah, boleh la rujuk kat posting ni. Alhamdulillah, lepas dua tahun …

This is a heart-pouring post. I'm on the brink of failure. It's frustrating, heart-wrenching, and utterly devastating. I had hoped to work on the topic that I'm passionate about. Combining two of the things that I lov…

Why I Choose Modern Cloth Diaper as my Thesis Subject

Been a while since I last wrote about anything other than my darling, precious babies. LOL! I'm also nearing the end of my MBA studies, and fervently hoping that I could graduate by next semester! Initially the plan is to gra…

Cerita Merdeka & Hari Malaysia

This is a story about honesty. About friendships. About life in Malaysia and how blessed I am to be a Malaysian. I love my country in all her flaws and imperfections, but it is perfect for me. Story #1: The lost and return O…

My Experience Flying with Small Children

(Disclaimer: This posting is based on my own experience flying short-haul flights (2 hours and below), and does not reflect on any airlines' standard procedure nor endorsed by health professionals. Readers are recommended to…