Showing posts from 2022Show all
JJCM Putrajaya - Tok Wan's Grill Putrajaya

Tengah clear kan gambar-gambar dalam phone , baru perasan aku belum post lagi pasal makan-makan di Tok Wan's Grill ni. Sebelum mak pulang, mak ajak kami jalan-jalan di Taman Saujana Hijau Putrajaya. Balik dari berjalan-jala…

Roti Canai Crispy di Fawwaz

Akhir-akhir ni aku gemar menonton video YouTube iaitu review makanan. Antaranya ialah Youtuber i-Ching yang berasal dari Jepun tapi suka mencuba makanan Malaysia. I-Ching mencuba roti canai Fawwaz di Subang Jaya. Bukan main lagi …

Seminggu Sepotong Hadis: Jujur dalam Berniaga

Sabda Rasulullah SAW: إِنَّ التُّجَّارَ يُبْعَثُونَ يَوْمَ القِيَامَةِ فُجَّارًا، إِلَّا مَنْ اتَّقَى اللَّهَ، وَبَرَّ، وَصَدَقَ Maksudnya: “Sesungguhnya para peniaga ini akan dibangkitkan pada hari Kiamat dalam keadaan yang berd…

Sup ayam stail Kak Amie

Selalu bila jengah blog Kak Amie akan terliur bila tengok air tangan Kak Amie yg sihat tapi nampak menyelerakan. Kak Amie berbesar hati kongsikan resepi sup ayam dengan kurma merah tempoh hari, nampak senang jadi dengan semanga…

Wordless Wednesday - Seni di Tasik Titiwangsa

Beberapa bulan lepas, setiap kali aku bersenam di Tasik Titiwangsa aku terlihat tiga orang anak muda menyorong beberapa tin cat dan perca kain. Dieorang akan singgah di setiap power box . Kemudian dieorang cuci bersih dan cat put…

Syafakillah buat anakku Khadeeja...

Kasihan dia... Balik dari sekolah semalam letih dan lesu. Masuk-masuk dalam kereta, kakak tak buang masa terus bagitau, 'Khadeeja demam panas tengahari tadi!' Pagi semalam ok dan elok lagi budak bernama Khadeeja ni. Selal…

Breakfast di Levain dengan Sislin & Kak Ret

Akhir-akhir ni memang takde mood langsung nak menulis. Tapi kali ni kena paksa gak menulis sebelum cerita jadi basi sangat hehe. Kisahnya minggu lepas tetiba dapat tau Sislin turun ke KL mengejut. Tahap mengejutnya tu sampai ta…

Selamat Hari Malaysia 2022

Pelancong asing atau orang luar mesti rasa aneh kan, kenapa kita sambut dua hari kebangsaan? Hehe. Itulah uniknya Malaysia. 31 Ogos 1957 ialah tarikh Tanah Melayu keluar dari jajahan British, dan 16 September 1963 ialah hari kera…

Wordless Wednesday: Membaca Amalan Mulia

Zaman sekarang, bahan bacaan boleh didapati kat mana-mana je. Tinggal nak baca atau tak saja. Kalau pergi ke Taman Tasik Titiwangsa, ada beberapa sudut bacaan yang disediakan untuk para pengunjung. Sambil berehat sebentar lepas…

Kepada Allah Kita Kembali...

Innalillahiwainnailaihirojiun... Baru je Suami Terchenta balik dari Kuching Rabu lepas sebab makcik sebelah ibunya meninggal dunia, semalam terima perkhabaran yang datuk sebelah bapa pulak meninggal dunia. Ya Allah Ya Tuhanku amp…

Adik nak Mengopi di Luckin Kopi

Ni cerita masa mak masih kat KL. Balik dari Cameron Highlands, mak duduk rumah kakak di blok sebelah blok kami. Hujung minggu adik datang dari Putrajaya bermalam di rumah kakak sebelum bawak mak balik ke rumahnya. Minggu lepas ad…