Cuti panjang last week kiteorang tak kemana-mana memandangkan Suami Terchenta kena standby kat ofis. Lagipun kiteorang malas nak bersesak-sesak di highway bila semua orang nak keluar kota dan tiket flight mahal time cuti umum so tak boleh la balik kampung.

Jadi kiteorang ambik peluang cuti panjang tu bawak anak-anak bersiar-siar dalam KL / Selangor je. Tujuannya nak bagi dieorang merasa naik pengangkutan awam selain cuci mata tengok deko CNY di KLCC & Pavilion KL. 

1. Naik LRT & monorel

LRT ni memang mod pengangkutan favourite rakyat KL. Selain dari cepat, nak mengelakkan jem dan efisyen, ia juga memudahkan pergerakan sebab ia disambungkan dengan mod pengangkutan rel & tren yang lain:


RapidKL Integrated Transit Map
Sumber: MyRapid KL


Rumah kiteorang lebih kurang 300m je dari stesen LRT Sentul so kenderaan awam pertama yang kiteorang naik ialah LRT. Since kiteorang nak ke Pavilion di Bukit Bintang, kiteorang decide turun di Titiwangsa dan tukar ke monorel. Tapi aku lupa pulak ambik gambar dalam monorel.


LRT Putra
Naik LRT

Sampai di Stesen Bukit Bintang kiteorang turun dan jalan kaki je Pavilion sebab jaraknya pun tak jauh. Jalan straight je ke depan takyah belok-belok ye. Di sepanjang laluan ke Pavilion, mesti korang akan lalu pelbagai branded stores. Tapi favourite stop kiteorg kat ialah Booza Turkish Ice Cream. Selain terhibur dengan telatah penjual & pembeli aiskrim, aiskrim dia pun sedap. 

Kat Pavilion KL ni benda best yang kiteorang nak tengok ialah iklan 3D digital CNY Maybank "Leap Into The Year of The Tiger with Maybank".


Kena tengok jauh-jauh sikit sebab orang ramai bersesak-sesak di depan Pavilion KL dan tak nampak macam ada penjarakan sosial yang selamat.

Tapi lepas tu 2K nak tengok jugak deko CNY dalam Pavilion so terpaksalah kami redah jugak lautan manusia.

Pavilion KL
Depan pintu masuk Pavilion KL

Jalan-Jalan Cuti CNY
Haa... tengok la lautan manusia dalam Pavilion ni

Bila dah masuk, kami jalan laju-laju tak nak bergambar pun sebab terlalu ramai orang. Aku pun takut nak lama-lama dalam tu.

Last-last bergambar kat depan ni je la sebab takde orang pun bergambar kat sini

2. Naik bas RapidKL percuma

Kebetulan masa nak balik semula ke stesen monorel, ternampak bas ni berhenti kat bus stop. So kiteorang pun beratur jugak naik bas ni. Kami duduk belakang sekali. Keadaan dalam bas ni elok dan bersih, tapi sesekali Suami Terchenta komen panas sikit sebab tak rasa aircond. Walaupun bas ni percuma, aku perasan tak ramai penumpang orang Malaysia - kebanyakannya warga asing je yang enjoy perkhidmatan ni.

Merasa la naik bas awam KL ye anak-anak...

Oh ya, kiteorang naik bas ni sebab destinasi seterusnya ialah KLCC. Bas ni berhenti betul-betul depan KLCC. 

Kat KLCC, suasana deko CNY lebih terkawal berbanding dengan di Pavilion. Ada staff dan security KLCC yang buat crowd control supaya orang ramai tak bersesak-sesak. Part ni memang aku puji la pengurusan Suria KLCC yang betul-betul jaga SOP penjarakan sosial.
 
Jalan-Jalan Cuti CNY
Sebab tak ramai orang, sempat la ambik 1-2 gambar buat kenang-kenangan

Jalan-Jalan Cuti CNY
Konsep deko dia macam dekat China Forbidden City

Jalan-Jalan Cuti CNY
Yang ni aku snap je gambar dari dalam malas nak keluar dan beratur masuk balik


3. Jalan Kaki

Ok la yang ni sebenarnya ada misunderstanding sikit. Kiteorang ingatkan stesen MRT Ampang dah siap (nampak sangat tak up-to-date kan?) so kiteorang pun decide nak menapak ke situ. Along the way tu sempat la posing depan Tokong Cina ni ambik feel CNY.

Sampai-sampai je, barulah kiteorang sedar MRT tu tak wujud lagi hahaha! Kelakar la pulak! So kiteorang pun naik LRT dari Ampang Point ke Pasar Seni.

Jalan-Jalan Cuti CNY

4. MRT

Di stesen Pasar Seni, kiteorang tukar pulak ke laluan MRT. Stesen MRT ni nampak lagi luas dari stesen LRT. 2K tanya la, apa beza MRT dengan LRT? Jawapan aku, LRT ni dia pusing-pusing dalam KL dan kawasan bersebelahan. MRT pegi jauh sikit. Betul ke tak jawapan ni ye? Hmm.. Entah la. Kita naik je la.

MRT ni kene tunggu lama sikit. Sebab tu nampak ramai la yang duduk atas lantai sementara tunggu MRT sampai.

Monorel
Tunggu MRT sampai

monorel
Dalam MRT

Bagi aku penat la tunggu MRT ni dan jugak makan masa nak sampai ke tempat yang kiteorang nak pergi which is Stadium Kajang. Ada apa kat Stadium Kajang? Jeng...jeng... jeng...!

Satay Haji Samuri
Sate Haji Samuri

Dah alang-alang sampai Kajang tu, kiteorang singgah la kat Sate Haji Samuri. Turun-turun je dari MRT tu, lintas jalan sikit dah jumpa restoran ni. Senang sangat kan? Tapi memandangkan cuti umum, ramai betul orang beratur nak masuk restoran. Tapi bila dah masuk, tak susah pun nak cari tempat duduk. Order pun cepat je sampai.

Tapi kan... seriously aku rasa sate dan kuah kacang dia dah tak sesedap dulu. Kuah kacang dia cair sikit, dan sate dia pun liat sikit. Sayang betul bila resipi keluarga tak dijaga betul-betul, pupus bila Haji Samuri dah takde.


5. Tren Komuter KTM

Dah kenyang makan sate dan minum air kelapa, lastly kiteorang decide nak balik naik tren komuter. Turned out ni last mod pengangkutan untuk hari tu sebab kiteorang sampai lambat giler grab pun dah tak ambik penumpang. Terpaksa la menapak balik rumah (dalam 1km jugak kot!)

Sejam lebih jugak kiteorang tunggu tren sampai. Nasib baik hari tu tren tak delay (dah la kiteorang ambik last train!). Kalau aku sorang je tunggu tren, baik la takyah naik tren, naik MRT je la balik. Sebab kena jalan jauh sikit nak ke platform kiteorang, pastu sunyi pulak tu. Pastu ada lipas pulak tu... eeeiiiii!

2K tau aku ni geli dengan lipas, so bila dieorang nampak seekor keluar, dieorang bgtau kat Suami Terchenta, 'Bapak, we saw kecoak!' Pandai kan dieorang taknak bagi mak dieorang panik? Kalau sebut cik L memang menjerit la mak dieorang silap-silap orang kata stesen KTM Serdang ada pontianak!

Komuter KTM
Khadeeja posing dalam tren KTM

Kalau rasa naik monorel bercinta, naik komuter memang siap boleh power nap sebab dari Serdang ke Sentul ambik masa sejam lebih. Tu belum lagi kat KL Sentral dia berhenti lama. Aku kemain risau tren tak gerak-gerak lagi sebab Suami Terchenta kena join meeting online pukul 12.

Tapi Alhamdulillah sampai ke Sentul dalam pukul 11.20 malam dan sampai ke rumah pukul 11.45 malam. Sampai-sampai terus mandi. Fuh, tu la hari penuh adventure untuk kiteorang, sambil jalan-jalan kiteorang ajar anak-anak naik pengangkutan awam dan tau serba-sikit jenis-jenis tren kat KL ni.

Semoga ada rezeki untuk naik tren jauh sikit ke Pantai Timur atau belah utara. Nak bagi dieorang merasa naik koc tidur, best tau!

4 Comments

  1. Best juga ekk jjcm macam ni.. adventure ko... nani datang KL nak gak laaa pusing-pusing jalan macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best la jugak, rasa macam pelancong pulak kita hahaha! Tapi tu la risau pulak kes makin naik ni. Hmm...

      Delete
  2. hhahaha... yg part naik mrt makan sate kajang kitrg pernah gak buat dulu.. tp serious dah x sesedap dl kan sate nyaa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. igtkan kiteorg je rasa mcm tu. Sate kambing dia liat betul mcm makan chewing gum. Kuah sate pun cair je tapi masih sedap cuma tak berapa puas bila nak cicah2 dgn nasi impit / sate haha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .