Kawan baik aku baru je melangsungkan perkahwinan dengan jejaka pilihannya Sabtu lepas. Buat BFF Nurul, Selamat Pengantin Baru! Semoga perkahwinan kekal bahagia ke Jannah, dikurniakan zuriat yang soleh & solehah ameen....


Cantik sangat background dewan kahwin ni, sempat lagi aku berangan-angan nak menabung buat wedding my girls kat sini hihi...

Kali ni aku nak kongsi idea kalau ada sesiapa yang tengah cari inspirasi nak buat bachelorette party atau nama lainnya parti bujang yang fun tapi masih lagi patuh Syariah gituhhh...

1. Pakai pakaian sedondon untuk bergambar kenang-kenangan

Kalau nak senang, beli je baju t-shirt yang ada tulisan 'Team Bride' atau 'Bride Squad'. Bakal pengantin pulak pakai t-shirt yang tertulis perkataan 'Bride'. Aku beli t-shirt murah je tak sampai RM12, tapi kain dia lembut dan tak terlalu nipis. 


Kalau tak nak pakai baju sedondon, boleh jugak beli 'sash' kat Kaison atau mana-mana kedai menjual barang-barang party. Kat Kaison harga dalam RM5.60 kalau tak silap.


2. Permainan 'clean' dan 'fun'


Sesetengah permainan bachelorette party kat Barat kurang sesuai untuk orang Timur dan orang Islam lebih-lebih lagi kalau melibatkan minuman beralkohol, atau ada orang bukan muhrim sekali. 

Tapi ada jugak permainan yang bertemakan pengantin yang tak melanggar syariat contohnya:

Permainan 'Put A Ring On It'

Menggunakan belon bentuk cincin, pengantin cuba untuk menyarungkan 'cincin' ke botol. Kalau pengantin berjaya masukkan cincin 3 kali, kita bagi la hadiah untuk pengantin hehe.

Belon RM2 beli kat Mr DIY

Permainan sedikit mencabar sebab belon tu ringan dan pengantin kena berdiri jauh sikit!

Teka Tajuk Movie Melalui Emoji

Permainan ni sesuai untuk kaki movie. Tajuk movie disampaikan menggunakan ikon emoji dan pemain-pemain kena teka tajuk dengan tepat.

Lukis Baju Pengantin

Permainan ni memerlukan idea yang kreatif dan pelekat manik untuk menghias lukisan baju pengantin. Lepas tu korang boleh bagi kat pengantin dalam frame gambar, mesti pengantin suka!


3. Layan Movie Bertemakan Wedding

Sebenarnya bachelorette party ni untuk kita spend time dengan bakal pengantin selain nak kasi can pengantin rehat dan lupakan sekejap wedding stress. Aktiviti tengok movie ni paling rilek, cuma nak bagi feel lagi sediakan popcorn. Sambil layan movie, sambil tu jugak mengunyah popcorn macam kat dalam wayang. Hari tu kiteorang layan cerita 'Bride Wars' lakonan Anne Hathaway dan Kate Hudson. Siyes kelakar!

Sebenarnya ada banyak lagi idea menarik bachelorette party tapi kebanyakannya memerlukan kos yang agak tinggi. Ni kira idea yang wallet-friendly tapi fun.

Staycation kat hotel pun boleh jadi aktiviti bachelorette party kalau ada bajet

Nota kaki: Terima kasih Suami Terchenta sebab tolong jaga anak-anak sementara si isteri join aktiviti all-girls ni. Bukan selalu pun kan? đŸ˜˜

4 Comments

  1. Tempat tu sama di Johor, Glasshouse di Permas, inshaallah akan sampailah kad jemputan kita nanti yaa hahahahahahahahha

    ReplyDelete
  2. Wah, sapa pulak lepas ni? Amad ke kakak?

    ReplyDelete
  3. Waahh.. best juga aktiviti macam nie.. bonding lebih nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best dapat meluangkan masa bersama & bakal pengantin pun lupa sekejap wedding stress

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .