Mural hasil karya artis tempatan, Kenji Chai ni pernah mencatat rekod dalam The Malaysia Book of Records sebagai mural tertinggi di Malaysia 



 

Korang suka tak tengok lukisan mural? Aku suka sangat sebab kebanyakan lukisan mural ni menggambarkan suasana yang harmoni, penuh nostalgia serta mengetengahkan identiti tempatan. Satu perkara yang menarik bila aku pindah ke KL ialah usaha menghidupkan kembali lorong-lorong tua dengan mural-mural yang cantik macam yang kiteorang tengok sendiri di Jalan Kamunting.

Nota kaki:
Lain kali nak explore pulak lukisan mural di Jalan Changkat dan Jalan Gereja.

8 Comments

  1. cantik dan kemas muralnya. mcm ni baru betul mural. penah jumpa mural yg lukisan orangnya x rupa mcm org. skt mata tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik kan? saya ni tak pandai melukis tapi suka tgk lukisan orang lain. Lukisan mural ni mcm lukisan masa subjek pendidikan seni, tema suasana di kampung hehe

      Delete
  2. Kak Sue pun suka tengok lukisan mural nie. Nanti ada masa ingat nak juga lah datang sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali-sekala jalan2 menikmati lukisan mural di sekitar KL pun aktiviti yang menarik ;)

      Delete
  3. Teringat mural penjara Pudu. hehe. saya pun suka tengok sebab saya takde bakat seni so I was like..so jealous tau tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. sama la kita, takde bakat melukis & mewarna.

      Delete
  4. Replies
    1. Cantik, mmg berbakat artis2 yg buat mural ni.

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .