Salam Jumaat semua,

Korang tau tak Google pun ada penanda kiblat (Qiblat Finder)? Mesti ramai tak tau, kan? Jadi kat sini aku nak share semoga bermanfaat untuk semua.

Penanda arah kiblat Google ni tak perlu install apps pun. Cuma pergi ke URL Qibla Finder dan ikut arahan-arahan seterusnya:

Google Qibla Finder
Taip URL qiblafinder.withgoogle.com

Google Qibla Finder
Google akan minta akses kamera dengan lokasi

Google Qibla Finder
Nampak tak bulatan putih tu? Halakan bulatan tu ke dalam bulatan ikon Kaabah

Google Qibla Finder
Sikit lagi, bulatan pun makin membesar

Google Qibla Finder
Ok, dah menghadap ke arah kiblat

Aku dah check dengan aplikasi carian arah kiblat yang aku install di telefon (Iman apps), Insha Allah penanda arah kiblat Google ni sama dengan arah kiblat dari apps Iman.

12 Comments

  1. Alhamdulillah.. terima kasih berkongsi.. Info yang berguna..

    ReplyDelete
  2. good2.. kita pun slalu guna ni gak hahaha senang gugel je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. takyah pening2 download apps tapi kalau dah ada apps pun bagus sbb boleh check waktu solat.

      Delete
  3. Aini pun selalu guna Qiblat ni.. klau pi mana2 mesti cr ni kt google sonang kan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang kan, semua boleh google je skrg ni hehe

      Delete
  4. Oh? Baru tau google ada benda alah ni...

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing. memudahkan bila kita bermusafir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 abam kie. yg ni boleh pakai kat mana-mana negara asalkan ada data plan je hehe

      Delete
  6. wahh.. wak pon baru tuu.. harap2 arah yg tepat

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, saya & asben dah try pakai apps solat dgn google kiblat ni, agak tepat jugak.

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .