Sekarang ni cuaca kerap panas disebabkan fenomena El NiƱo. Setiap kali keluar rumah, kenalah berjaga-jaga supaya kulit tak terbakar akibat terdedah lama bawah cahaya matahari. Apa lagi kulit aku ni jenis berminyak dan kulit Khayla pulak sensitif, jadi kiteorang perlukan perlindungan kulit bila berada di luar rumah.

Berbicara soal menjaga kulit berminyak, mencari sunscreen atau sunblock yang betul boleh menjadi satu cabaran. Kulit berminyak cenderung menghasilkan sebum yang berlebihan, yang boleh membuatkan sunscreen/sunblock tradisional terasa berat dan menyumbat liang-liang pori. Walau bagaimanapun, melindungi kulit daripada kesan merbahaya matahari adalah penting, tanpa mengira jenis kulit. Di sini aku nak share beberapa tips pemilihan sunscreen yang terbaik untuk kulit berminyak dan kulit sensitif:

1. Cari Pelindung Matahari yang Direka Khusus untuk Kulit Berminyak:

Apabila mencari sunscreen untuk kulit berminyak, pastikan anda menyemak label untuk produk yang dirumus khusus untuk jenis kulit ini. Cari istilah seperti "sunscreen untuk kulit berminyak" (sunscreen for oily skin) atau “sunscreen yang tidak berminyak" untuk memastikan produk itu tidak akan memburukkan lagi minyak kulit anda.

2. Pilih Pelindung Matahari dengan Penilaian SPF dan PA+++ Tinggi:

Untuk melindungi kulit anda daripada sinaran UVA dan UVB, pilih sunscreen dengan Faktor Perlindungan Matahari (SPF) yang tinggi sekurang-kurangnya 50+ dan penilaian PA+++. Gabungan ini akan memberikan anda perlindungan spektrum luas terhadap sinaran merbahaya matahari.

3. Pilih Sunscreen Bukan Komedogenik (Non-comedogenic):

Untuk mengelakkan pori tersumbat dan pori terbuka, pilih sunscreen yang dilabelkan sebagai "bukan komedogenik" atau sunscreen yang tidak akan menyumbat pori. Ini akan membantu mencegah jerawat dan memastikan kulit anda bersih dan sihat.

4. Pertimbangkan Sunscreen Aloe Vera untuk Kesan Menenangkan:

Jika anda mempunyai kulit berminyak yang terdedah kepada kemerahan atau kerengsaan, pertimbangkan untuk menggunakan sunscreen yang mengandungi aloe vera (lidah buaya). Lidah buaya mempunyai sifat menenangkan (soothing properties) yang boleh membantu menenangkan dan melembapkan kulit anda, menjadikannya pilihan terbaik untuk jenis kulit sensitif dan berminyak.

5. Cari Sunscreen Yang Tiada White Cast / Kesan Putih:

Satu kebimbangan biasa dengan sunscreen ialah lapisan putih yang ditinggalkan pada kulit, yang boleh menjadi lebih ketara pada warna kulit yang lebih gelap. Cari sunscreen yang mempunyai formula tidak berwarna untuk memastikan penggunaan yang lancar dan tiada penampilan kulit pucat.

6. Pilih Sunscreen yang Sesuai untuk Pori Terbuka:

Jika anda mempunyai pori terbuka, pilih sunscreen yang direka untuk meminimumkan penampilannya. Cari produk yang menawarkan kesan menghaluskan liang roma atau blurring effects untuk menghasilkan kulit yang lebih licin dan kelihatan sekata.

7. Pertimbangkan Produk Dwi-Tujuan:

Untuk memudahkan rutin penjagaan kulit anda, pertimbangkan untuk menggunakan krim siang hari yang menggabungkan sunscreen dan pelembap. Cari formula yang ringan dan tidak berminyak yang memberikan manfaat pelembab dan SPF yang tinggi.

8. Pilih Sunscreen Bebas Alkohol, Bebas Paraben, Bebas Silikon, Bebas Sulfat, Bebas Alergen (Alcohol-Free, Paraben-Free, Silicon-Free, Sulfate-Free, Allergen-Free):

Untuk meminimumkan risiko kerengsaan kulit atau tindak balas alahan, pilih sunscreen yang bebas alkohol, bebas paraben, bebas silikon, bebas sulfat dan bebas alergen. Formulasi ini lebih lembut pada kulit sensitif dan kurang berkemungkinan menyebabkan reaksi buruk.

Hansaegee Nature Aloe Vera Sunscreen SPF 50+ PA+++ Terbaik Untuk Kulit Berminyak dan Kulit Sensitif


Hansaegee Nature Aloe Vera Sunscreen

Pertama kali aku mencuba Hansaegee Nature Aloe Vera Sunscreen ni, aku sangat tertarik sebab teksturnya yang sangat-sangat ringan (lightweight), sangat-sangat melembapkan (moisturizing effect) dan senang sebati (blend well) dengan kulit serta tak melekit disebabkan ianya bebas minyak (oil-free). Best thing is, sunscreen ni mampu memberi perlindungan SPF 50+ PA+++ untuk menangkis dari bahaya sinaran UV matahari pada cuaca panas sekarang.


Tekstur sunscreen seakan-akan memakai krim pelembap, sangat-sangat ringan dan senang disapu pada kulit tanpa meninggalkan rasa lekit dan berminyak

Hansaegee Nature Aloe Vera Sunscreen mengandungi ekstrak aloe vera untuk melegakan kerengsaan kulit dan memberikan kesan menenangkan pada kulit selepas terdedah lama dengan cahaya matahari. Selain itu, ia turut diformulasikan dengan tumbuhan semulajadi iaitu Centella Asiatica Extract, Morus Alba Bark Extract dan Orchid Extract serta bahan-bahan utama lain seperti sodium hyaluronic, glycerin dan allantoin yang melembap, menghidrat dan melindungi dari iritasi kulit. Sebab tu Hansaegee Nature Aloe Vera Sunscreen sesuai untuk orang yang mempunyai kulit yang sensitif kerana mengandungi bahan-bahan yang melindungi kulit. Selalunya orang yang mempunyai kulit sensitif ada masalah untuk menggunakan sunscreen sebab kulit akan jadi berminyak dan senang breakout, tapi Aloe Vera Sunscreen ni sangat sesuai dan sunscreen yang tidak menyumbat pori.

Selain ringan, senang disapu dan diserap oleh kulit, Hansaegee Nature Aloe Vera Sunscreen ni juga tak meninggalkan kesan putih / white cast pada kulit seperti kebiasaannya memakai sunscreen tradisional. Paling tak suka kalau kesan putih ni melekat pada tudung tau!


Hansaegee Nature Aloe Vera Sunscreen yang tiada white cast dan tak melekit

Sejujurnya aku jarang-jarang pakai sunscreen sebelum ni sebab bau sunscreen yang kuat kadang-kadang membuatkan aku pening kepala. Kadang-kadang bila pakai telekung kat surau, bau sunscreen yang orang lain pakai sebelum ni melekat kat bahagian muka telekung! Jadi bila aku dapati Hansaegee Nature Aloe Vera Sunscreen ni mempunyai bau yang lembut macam bau losyen, aku terus tak teragak-agak pakai sunscreen setiap hari.

Sunscreen ni juga senang dibersihkan hanya menggunakan air. Jadi kalau kita singgah solat di surau luar dan terlupa bawa pencuci muka pun tak perlu risau, sebab bilas dengan air je untuk bersihkan.


Sunscreen yang boleh basuh dengan air - cuma bilas sampai air tidak lagi berwarna putih susu

Satu ciri keselamatan yang aku suka pada sunscreen ni ialah rekabentuk muncung tiub yang selamat dari bocor. Sebabnya pernah terjadi sunscreen lama bocor dan tumpah dalam beg sewaktu pergi mandi-manda di tepi pantai - habis berbau tuala mandi yang aku letak dalam beg tu dan membazir macam tu je.


Sunscreen didatangkan dengan seal yang kuat pada muncung tiub

Akhir sekali, sunscreen ni boleh dijadikan sebagai asas solekan (makeup base), jadi tak perlulah nak guna makeup base yang lain. Kadang-kadang bila aku nak cepat, aku terus je sapu Aloe Vera Sunscreen ni sebelum guna bedak muka, sebab ianya bukan setakat melindungi kulit dari sinar UV tapi turut melembapkan kulit. Betul-betul multi-tasking ye sunscreen ni.


Sunscreen yang bertindak melindungi dari sinar UV, melembapkan dan mencerahkan tona kulit tanpa kesan putih ‘white cast’

Basic Skincare Routine untuk Kulit Berminyak yang Terdedah Dengan Cahaya Matahari

Nak tak nak, kita memang terdedah dengan sinar UV dari cahaya matahari setiap hari apa lagi masa cuaca panas sekarang ni. Untuk perlindungan optimum, pastikan korang masukkan sunscreen/sunblock dalam rutin penjagaan kulit harian korang. Sapukan ia sebagai langkah terakhir rejimen penjagaan kulit korang. Rutin harian aku ialah selepas membersihkan muka menggunakan pencuci muka, toning dan memakai Aqua Whitening Cream, langkah terakhir ialah menyapu sunscreen pada semua kawasan yang terdedah, termasuk leher, belakang tapak tangan dan mana-mana kawasan lain yang mungkin terdedah kepada matahari.

Pakai sunscreen berapa kali sehari

Untuk mengekalkan perlindungan yang mencukupi, kena ingat untuk reapply sunscreen setiap dua jam atau lebih kerap jika berpeluh atau terdedah kepada air. Aloe Vera Sunscreen ni sangat ringan dan boleh reapply dengan mudah tanpa mengganggu solekan. Tak perlu basuh muka sebelum nak reapply sunscreen ya.

Sunscreen pakai waktu bila

Kalau korang nak tau, sunscreen ni kita kena pakai pada waktu siang tak kira la kita berada di luar atau dalam rumah / pejabat. Ini disebabkan waktu siang cahaya UV boleh menembusi tingkap. Aku gunakan Aloe Vera Sunscreen ni sebagai krim muka dan ianya krim siang terbaik untuk orang yang ringkas macam aku kerana ianya berfungsi melembapkan tanpa menyebabkan kulit muka berminyak (bebas minyak) selain dari melindungi dari cahaya UV matahari yang merbahaya.


Hantar anak ke sekolah pun pakai sunscreen, tak melekit dan mudah meresap. Sis suka!

Kesimpulannya, menjaga kulit berminyak tak bermakna kena berkompromi dengan perlindungan matahari. Dengan mengikuti tips ini dan memilih sunscreen yang betul, korang boleh menyelamatkan kulit daripada sinaran UV matahari yang merbahaya tanpa memburukkan lagi minyak atau menyumbat pori-pori. Jangan lupa untuk masukkan sunscreen dalam rutin penjagaan kulit harian korang, reapply sunscreen dengan kerap, dan pilih produk yang direka khusus untuk kulit berminyak. Dengan sunscreen yang betul, korang boleh mencapai kulit yang sihat, dilindungi dan bebas minyak.

Dapatkan Hansaegee Nature Aloe Vera Sunscreen dari laman web Hansaegee Nature:

Brand: Hansaegee Nature

Website: www.hansaegee.com/shop
IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/
FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Youtube page: https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia


10 comments:

  1. Replies
    1. MZ pakai sunscreen apa skrg ni? Cer share jugak.

      Delete
  2. SA pun menerapkan dan bagi perhatian pada penjagaan kulit muka..base product kena ada..lepas tu kena pakai sunscreen jugak...kalau takde event atau aktiviti santai, SA lebih suka naked face cuma pakai moisturizer dan sunscreen je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya mmg jenis barenaked face je pakai moisturizer + sunscreen. Tapi sejak guna Hansaegee ni, kadang2 sunscreen je sbb dia ada moisturising effect sekali.

      Delete
  3. kene jaga dari awal, effect die x nampak sekarang, tp nnt dah 5-10 tahun akan dtg baru function

    ReplyDelete
  4. cuaca semakin panas sekarang jadi memang patut apply sunscreen setiap masa bukan sahaja ketika berada di luar rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, lepas mandi terus sapu pelembap & sunscreen.

      Delete
  5. Sayapun tak pernah lepas pakai sunscreen meski dalam rumah..tapi gak bisa kalau spf 50, bruntusan wajah..jadi yg di bawahnya saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo.. ada side effect ye kalau pakai SPF 50 ke atas? Baru tau.

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .