Semalam lepas dapat email dari Google Adsense, aku klik pautan ke akaun Google Adsense dan terperasan mesej ni:



Aku tekan button 'Fix now' dan keluar pulak mesej ni:



Blur sekejap. Mana pulak nak cari root level domain blog ni? 

Cari punya cari penyelesaiannya, akhirnya aku pun tahu camane nak fix error ni:

Langkah 1: Muat turun fail ads.txt melalui button 'Download' tu.
Langkah 2: Login ke 'Blogger' dan pergi ke 'Settings'.
Langkah 3: Skrol ke 'Monetization', klik 'Enable customs ads.txt'.


Langkah 4: Klik 'Custom ads.txt'. Pop up window akan keluar.
Langkah 5: Buka fail ads.txt yang dimuat turun di Langkah 1. 
Langkah 6: Copy & paste teks dalam fail tu ke dalam pop up window di Langkah 4.
Langkah 7: Klik 'Save'.


Harap tips ni membantu blogger2 noob macam aku!

12 Comments

  1. Pandai... teruskan berkongsi Karni.. puashati bila dapat explore blog sendiri kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pandai carik video kat youtube pasal adsense ni sislin... instruction kat page dia kurang membantu.

      Delete
  2. tahniah...seronok bila kita google dan cari caranya...mmg puashati kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. aah rasa lega adsense dah accept blog kita kan.

      Delete
  3. Alhamdulillah, selesai masalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... sejak adsense masuk ni view pun makin naik.

      Delete
  4. dulu pernah lah dapat. sekarang dok dapat notification yang earnings makin turun. nasiblah nak

    ReplyDelete
    Replies
    1. bak kata sislin, kena rajin2 kan diri update blog huhu..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .