Dah lama sangat aku tak lepak dengan BFF aku merangkap ‘BreakFast Friends’. Rindu pulak dengan dieorang tapi yalah, malas nak kacau dieorang tengah honeymoon sekarang hehe.

Ya, hobi kami mencuba tempat-tempat makan menarik dan selalunya kami pergi waktu pagi (senang, beratur pun tak lama).

Rasanya sebelum BFF aku dua orang ni kawen bulan lepas dan bulan ni, tempat terakhir kami cuba ialah Croisserie.

Gigih aku memandu ke Damansara Heights pagi-pagi semata-mata nak sarapan dengan BFF kat sini. Tapi on the other side, tak susah cari parking bila pergi awal pagi.

Croisserie ni terkenal dengan roti dan pastri yang diinspirasikan dari teknik membuat roti dan kek dari Perancis dan Jepun. Antara yang dijual di Croisserie ialah Pain du Monde (roti dari seluruh dunia), Viennoiseries (croissant dan brioche), Goûters (menu minum Penang), Petit Gâteaux (kek kecil dan pemanis mulut), tat Perancis dan traiteur (kuih-muih savori).


Croisserie Artisan Bakers by O’Coffee Club
Posing jap depan kedai. Boleh tengok dah ramai yang beratur

Konsep kat sini sama ada pilih roti dan pastri lepas tu makan kat sini atau bungkus dan bawa balik.

Kalau pilih nak makan kat sini, pelanggan cuma diberi masa 1.5 - 2 jam je pada waktu sibuk sebab ramai yang beratur tunggu giliran. 


Croisserie Artisan Bakers by O’Coffee Club
Nak masuk kena beratur

Boleh rambang mata jugak la tengok pilihan pastri, roti dan kek kat sini. Nak-nak lagi bila datang awal pagi dengan perut kosong. 

Tapi bila tengok harga, terus berpijak di bumi nyata balik hahaha! Aku bagi anak-anak pilih satu pastri sorang dan kongsi pemanis mulut.

Tak pelah, namalah mencuba kan.


Croisserie Artisan Bakers by O’Coffee Club
Ada macam-macam jenis pastri dijual kat sini

Croisserie Artisan Bakers by O’Coffee Club
Ni pulak pilihan kek dan pemanis mulut

Lepas pilih pastri dan pemanis mulut, kami order minuman pulak. Aku order cappucino dan anak-anak macam biasa, hot chocolate. Lepas bayar, barulah cari tempat duduk di tingkat atas.


Croisserie Artisan Bakers by O’Coffee Club
View dari atas

Croisserie Artisan Bakers by O’Coffee Club
Dah konsepnya Perancis dan Jepun, ada la jugak galeri teh Jepun

Croisserie Artisan Bakers by O’Coffee Club
Minuman dihidangkan dalam cawan teh

Croisserie Artisan Bakers by O’Coffee Club
Blueberry danish (RM8) dan sugar & twist (RM3.50)

Croisserie Artisan Bakers by O’Coffee Club
Ni pulak kongsi dgn BFF - chocolate scone (RM5.50), triangle cheese (RM6.50), croissant au beurre (RM5.50) & quiche salmon & spinach (RM18)

Bagi aku, blueberry danish kat sini sedap, manis sedang-sedang.

Tapi yang paling aku suka ialah salmon quiche - memang sedap. Dalamnya ada inti ikan salmon, bayam dan keju yang diadun dengan telur. 

Khayla memang as expected akan order croissant. Ikutkan website Croisserie, croissant dieorang ambik masa 4 hari untuk disiapkan. 

Tapi aku memang penah tengok YouTube cara buat croissant ni memang berhari-hari nak buat sebab setiap lapis tu kena sejukkan beberapa jam. Sebab tu aku tak gigih nak belajar buat croissant.

Kalau korang nak try pastri dan roti kat Croisserie, boleh la pergi ke laman web Croisserie untuk tengok lokasi cawangan berhampiran. Dieorang ada 3 cawangan iaitu Damansara Heights, Atria Shopping Gallery dan KL CityWalk di Jalan P. Ramlee.

14 Comments

  1. Wowww cantik cafe dia dan banyaknya pilhan.. kalau geng Sis ni, mau terjojol biji mata nak pilih hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mau traffic jam terus kat depan kaunter tu kan hahaha

      Delete
  2. Cantik cafe dia.. looks exclusive..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang menarik tempat ni, konsep moden gitu.

      Delete
  3. sedapnya.. jauh plak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. Dari tempat saya pun jauh, rupa2nya ada cawangan lebih dekat tapi tak penah tau pulak hehe. Maklumlah first time cuba kat sini.

      Delete
  4. Mesti sedap, kalau tak, takde la ramai orang beratur. Ada banyak pilihan pastry pulak, kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat lawa mmg viral, jadi ramai la org datang nak cuba (termasuk kami) walaupun harga kayangan hehe

      Delete
  5. ehh, wak makan ibu rebus je lar., hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya, Wak typo kot. Makan ubi rebus. 🤭

      Delete
    2. oo igtkan bahasa jawa hehe. Semalam baru baca blog wak makan A&W hihi

      Delete
  6. Banyaknya pilihan..bleh rambang mata di buatnya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye SA, mmg rambang mata tengok semua nampak sedap. Bak kata Sislin, mau terjojol biji mata pilih hehe..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .