Gila kuasa
Sumber: https://ismaweb.net/
 

Kalaulah kebanyakan orang yang diberi peluang menjadi pemimpin memandang pada tanggungjawab bukan pada pangkat, mesti tak ramai yang sanggup pikul jawatan pemimpin kan? Pemimpin ni sangat berat hisabnya di akhirat. 

Masa aku jadi HR dulu selalu berdepan dengan orang-orang yang mengejar kenaikan pangkat sebab berkaitan dengan kenaikan gaji. Hari-hari kejar HR tanya bila boleh dapat promotion? Tapi bila dah naik pangkat, banyak masalah yang timbul sebab hakikatnya belum cukup matang dan bijak memimpin jabatan atau jadi penyelia sampai timbul rasa tak puas hati di kalangan orang bawahan. Itulah hakikat dunia, yang tak layak sibuk menjadi pemimpin tapi yang layak kalau boleh tak nak pegang jawatan sebab tak sanggup pikul dan jawab di akhirat kelak.

4 comments:

 1. salam jumaat....kalau dkt mana2 syarikat pasti ada yg gila kuasa...dh naik pangkat tp nk naik lg...tp kalo setimpal dgn keje tkpe juga..ni byk ngular dr wat kj

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mmg wujud golongan mcm ni sbb budaya syarikat takde 360 degree feedback. Klu ada mesti pihak atas dpt tangkap keluhan org2 bawahan ttg peel org2 mcm ni.

   Delete
 2. berat tanggungjawabnya tapi kena ada org yg baik jd pemimpin, bagi pd yg fasik, rosak binasa jadinya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul, pemimpin yg baik bawa kemajuan tapi pemimpin yang cuma fikirkan kesenangan & kepentingan sendiri cuma akan memporak-porandakan org bawahan.

   Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .