Bila clear gambar dalam phone baru aku perasan yang aku tak citer lagi pasal trip ke Taman Burung KL cuti sekolah lepas.

Kiteorang dah lama sangat tak sampai ke sini, jadi masa cuti sekolah bulan lepas aku bawak la anak-anak ke sini atas 2 sebab. Pertama, tempat ni tak perlu bersesak-sesak dan beratur panjang. Kedua, harga tiket murah (RM35 dewasa, RM15 kanak-kanak).

Anak-anak aku memang suka binatang, masa kat Bintulu tiap-tiap minggu kiteorang akan pergi ke Taman Tumbina (singkatan untuk 'tumbuhan dan binatang") Bintulu sebab masuk percuma. Tapi kat sana binatang semua dalam sangkar. So bila masuk Taman Burung dan tengok burung-burung berkeliaran bebas, dieorang terus excited.



Burung merak ni jinak-jinak semuanya, bila nampak orang lalu burung-burung ni datang dekat kat kiteorang sebab nak makanan

Peta Taman Burung (sumber: klbirdpark.com)

Taman Burung ni takde la besar sangat, just nice nak bawak anak-anak berjalan-jalan setengah hari (termasuk berhenti rehat dan makan kat dalam ni). Taman ni mesra stroller / wheelchair kecuali di Amphitheater jadi tak payah risau kalau nak bawak stroller ye. Terbahagi kepada 4 zon - zon 1 & 2 terdiri daripada Free-Flight Walk-In Aviary (burung bebas terbang), Love Aviary (sejenis burung parkit yang setia dengan pasangan), Taman Brahminy (sejenis burung helang), Kolam Flamingo dan Taman Bulbul.


Zon 3 pulak ialah Taman Enggang manakala Zon 4 terdiri daripada Dunia Burung Kakak Tua, Burung Darat (Flightless Bird), Galeri Burung, Pusat Pendidikan Burung, Sekolah Burung, Oriental Bird Aviary, Waterfall Aviary dan Amphitheater.


Black beauty

Aku sarankan sebelum datang ke sini, boleh check dulu jadual aktiviti di Taman Burung ni kat website klbirdpark.com . 


Burung upeh ni pantang tengok makanan

Kiteorang hampir-hampir terlepas persembahan burung di Amphitheater gara-gara datang lewat. Dah la Amphitheater tu jauh nun di Zon 4, berlari-lari la kiteorang sebab tak nak terlepas. Nasib baik sempat walaupun sampai dalam keadaan tercungap-cungap!


Lepas persembahan burung, kiteorang gerak ke Waterfall Aviary sebab aktiviti seterusnya ialah aktiviti beri burung makan (milky stork feeding).

Burung-burung ni dari jauh lagi nampak je kakitangan pakai baju kuning dan topi ni terus dieorang terbang dekat tak penyabar spesiesnya ye hahaha! Tapi burung-burung ni tak serang pun orang yang bagi makan ni, dieorang tunggu je orang tu baling ikan tak pun suap terus masuk mulut!


Satu benda aku perasan burung stork ni otak bergeliga jugak. Masa tunggu slot bird feeding tu, anak-anak aku beri makan ikan dalam tasik. Burung-burung ni berenang dekat tapi bukan nak makan makanan tu, tapi sebab nak tunggu ikan timbul!

Bijak kan?

Mengantuk lepas makan ke tu?

Jinak sangat, siap boleh makan dari tangan lagi

OK la, selebihnya layan je la gambar sekitar taman burung ni.

Cantiknya ekor awak

Burung hantu

Boleh belai tapi dia pemalu sikit nak ambik gambar, asyik toleh ke belakang taknak pandang kamera

Selesai berjalan-jalan kat sini perut pun lapar so kiteorang singgah makan kat Restoran Hornbill. Order cucur pisang dengan keropok lekor, sambil menikmati pemandangan taman burung di luar restoran. Sorry takde gambar sebab perut dah lapar sangat hehe.

Taman Burung KL ni dibukak setiap hari dari pukul 9 pagi sampai 6 petang. Parking banyak je takyah risau.


Sebelum balik singgah di Masjid Negara solat Asar. Seperti biasa aku suka ambik gambar kubah

2 Comments

  1. teringat kenangan gi melawat KL Bird Park pd thn 1992. Slps tu melawat juga taman orkid, tmn bunga raya, taman rusa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alang2 dah ke Taman Tasik Perdana tu elok la explore semua sekali tapi mesti penat kan.

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .